Kõige alus peitub toitumises. Tänapäeval on meie toidulaud oomega-6 rikas ja oomega-3 vaene ning selle tulemusena toodab keha põletikke soodustavaid molekule ja organism muutub happeliseks. Happeline keskkond aga mõjub immuunsüsteemi nõrgestavalt ja on paljude krooniliste haiguste riskifaktoriks. Alkohol, kohv, karastusjoogid, poolfabrikaadid ja rämpstoit koos stressi ja istuva eluviisiga aitavad happelise keskkonna tekkimisele kaasa. Ka nii mõnedki ravimid omavad sarnast mõju ning tulemuseks ongi oksüdatiivne stress. Paljudel meist võivad olla kroonilised alaägedad põletikud, mille olemasolust me isegi teadlikud ei ole. Selleks, et vähendada põletikku organismis tuleks ravida välja kõik teadaolevad põletikukolded, toituda tervislikult, liikuda regulaarselt, jälgida oma kaalu, magada piisavalt, loobuda suitsetamisest ja alkoholist ja vähendada stressi.
Lisaks võiksid kõik, kel on kroonilised põletikulised haigused, tarbida lisaks oomega-3 rasvhappeid. Uuringud on näidanud, et oomega-3 rasvhapped leevendavad reumatoidartriidiga seotud kaebusi ja aeglustavad kognitiivsete võimete langust ning vähendavad Alzheimeri tõvesse haigestumise tõenäosust. Oomega-3 rasvhapete tarbimine vähendab efektiivselt ka südame-veresoonkonna haiguste riski ja alandab ja stabiliseerib vererõhku. Seeläbi väheneb ateroskleroosi ja müokardiinfarkti risk. Ka vaimse tervise probleemide korral, nagu ärevus ja depressioon, saab abi kalaõli tarvitamisest.
Oomega-3 rasvhappeid inimorganism ise toota ei suuda ning sellest tuleb ka nimetus "asendamatud rasvhapped". Kõige olulisemateks komponentideks on EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape), mida leidub loomsetes allikates, täpsemalt rasvases kalas nagu anšoovised, makrell ja sardiinid. Kuna toidu kaudu on enamusel inimestel raske piisavas koguses oomega-3 rasvhappeid kätte saada, tulevad appi apteekides saadaval olevad kalaõlid.
Kõik see kõlab ju hästi ja lihtsalt? Tuleb vaid apteegist kalaõli hankida ja saab väikese vaevaga asuda oma tervist parandama. Tegelikult tuleb kalaõli valides kõigepealt hoolega jälgida, mida toode sisaldab ja kuidas see valmistatud on. Toome välja mõned olulised punktid, millele kalaõli valides eriliselt tähelepanu pöörata.
- EPA ja DHA sisaldus. Kuigi patsiendid valivad kalaõli-preparaati sageli pakendile märgitud oomega-3 üldkogusest lähtuvalt, on just EPA ja DHA kalaõli peamised toimeained ning seetõttu kalaõli valimisel ka kõige kriitilisema tähtsusega näitajad. Seega eeskätt tulekski jälgida DHA ja EPA koguseid.
- Igaühele oma annus. Optimaalse päevase oomega-3 koguse osas pole teadusringkondades veel lõplikku üksmeelt. Enamik rahvusvahelisi eksperte soovitab hea tervise säilitamiseks tarbida EPA-d ja DHA-d vähemalt 500 mg päevas.
- Maksimaalse efekti saavutamiseks ja südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamiseks peaks saama iga päev 1000–2000 mg EPA-d ja DHA-d.
- Need, kes soovivad parandada vere lipiidide taset (alandada triglütseriide), peaksid tarbima 2000-4000 mg EPA-d ja DHA-d päevas toidulisandina ja kombineerima seda täisväärtusliku toitumisega.
- Oomega-3 sisaldus (Euroopa Toiduohutusameti andmetel) kuni 5 g ei kujuta endast terviseriski ning kuni 1 g DHA/päevas ei kujuta ohtu ka lastele.
- Kvaliteet. Otsi ainult kõrgeima kvaliteediga sertifitseeritud kalaõli. Kalaõli tootmine on keeruline tehnoloogiline protsess. Preparaadi saasteainetest (raskemetallid jt) puhta ja stabiilsena hoidmine (kaitse oksüdatsiooni eest) on oluline.
- Imendumine. Kõrgest kontsentratsioonist pole kasu, kui organism pakutud toitaineid tõhusalt ei omasta. Tuleks jälgida, millises vormis kalaõlipreparaat on, eelistades taasesterdatud triglütseriide, mis imenduvad hästi. Tegemist on loodusliku kalaõli kontsentreeritud vormiga. Tänu spetsiaalsetele kontsentreerimis- ja destilleerimistehnoloogiatele ekstraheeritakse eriti suur kogus väärtuslikku EPA-d ja DHA-d ning samal ajal säilib loomulik, organismi jaoks kõige paremini omastatav vorm.
- Maitse. Sahtlis seisvast preparaadist ei ole mõistlik tervisele suurt tuge oodata, seetõttu on oluline et ravimit või toidulisandit oleks ka lihtne ja meeldiv kasutada. Kalaõlide Achilleuse kand on seni olnud just nende iseäralik (järel)maitse. Täna on apteegi valikus uuenduslikke destilleerimis- ja kontsentreerimistehnoloogiad kasutavaid kalaõli-tooteid, mis võimaldavad kõrget oomega-3 rasvhapete kontsentratsiooni ka ilma lisanduva kalamaitseta.
Saa tuttavaks uue kalaõliga - FJØRD STRONG OMEGA-3, mis erineb oluliselt paljudest teistest seni Eesti apteekide valikus olnud kalaõlidest:
- Tugev. Eriti suur oomega-3 kogus aitab terviseeesmärke tõhusamalt saavutada. NB. Vaid pooles teelusikatäies on koguni 1645 mg kasulikke oomega-3 rasvhappeid.
- Maitsev. Kalalõhnata vedel kalaõli, milles on tunda peent naturaalset sidrunit, lükkab ümber eelarvamused ja muudab igapäevase kalaõli tarbimise meeldivaks kogemuseks.
- Kvaliteetne. Vastab 5-tärni rahvusvahelise kalaõli standardi hindamiskriteeriumitele.
- Imendub hästi. Valmistatud looduslikest toorainetest, ümberesterdatud ja esitatud looduslikult leiduvate triglütseriidide kujul.
- Jätkusuutlik . Säästva kalapüügi abil püütud kergesti taastuv looduslik väikekala, FOS-i poolt heaks kiidetud tooraine (tootjale on antud "Mere sõbra" staatus. Valides FJØRD oomega-3 kalaõli aitate kaasa looduskaitsele.
Proovi uut FJØRD STRONG OMEGA-3 kalaõli või kalaõlikapsleid ja tunneta erinevust. Telli Apotheka veebiapteegist või küsi tava-apteekidest üle Eesti.
Toidulisand
Kalaõli
26,10 €
Allikad:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965662/
2. https://www.health.harvard.edu/promotions/sumo/fighting-inflammation
Loe rohkem:
- Organismi jaoks olulised vitamiinid: mis need on, kuidas neid võtta ja mida teha, kui tabletti on raske neelata?
- Neelamishäire või raske tabletti neelata? Anname nõu, mis aitab düsfaagia korral
- Millised iluvitamiinid tõesti toimivad ja kuidas neid õigesti võtta?
- Mul on kõrge kolesterool - ja siis? Apteeker annab nõu
- Miks tekib aneemia? Räägime põhjusest, ravist ja eelkõige ennetamisest
- Miks just B-grupi vitamiinid on olulised ajule ja närvisüsteemile?